Hybride werken is in steeds meer organisaties de norm. Dit vraagt om andere manieren van werken. Vanwege deze verandering moeten organisaties zich in een snel tempo ontwikkelen. Om dit voor elkaar te krijgen is digitaal transformeren strategische prioriteit. De eerste stap? Een digitale nulmeting. In deze blog geven we 5 redenen waarom deze stap onmisbaar is voor een succesvolle transformatie. Meteen weten hoe jouw organisatie scoort op digitale transformatie? Doe de test.
Laten we bij het begin beginnen. Wat is een nulmeting? Nulmetingen zijn inventarisaties van de huidige situatie. Hierdoor kun je resultaten objectief meten en ontwikkelingen vanaf het moment van de meting aantonen. Dat brengt ons bij de 5 redenen om een digitale nulmeting te doen:
Zonder inzicht in de huidige situatie, kan er geen plan gemaakt worden voor de verandering. De resultaten zijn het startpunt voor het digitaal transformeren van jouw organisatie of afdeling. Dit is de eerste stap in het veranderproces. Na het doorvoeren van veranderingen kunnen de resultaten van de nulmeting worden vergeleken met de nieuwe situatie.
Wist je dat het digitaal transformeren van werkprocessen een belangrijke bijdrage leveren voor arbeidsproductiviteit op alle afdelingen?
Uit onderzoek van de branchevereniging NLdigital blijkt dat slechts een derde van de Nederlandse top in het bedrijfsleven echt een duidelijk beeld heeft bij digitalisering. De eigen digitale kennis wordt nog vaak overschat. Ook wordt de digitale transformatie gezien als iets waar vooral IT zich mee bezighoudt. Een nulmeting kan hier verandering in brengen, doordat de uitslag een helder beeld geeft van de digitale transformatie in plaats van alleen een abstracte term.
Sla je de digitale nulmeting over en begin je meteen met het digitaliseren van processen? Dan is het niet meetbaar of de transformaties ook het gewenste effect hebben. Door te beginnen met een nulmeting en deze op een later moment te herhalen, zie je precies hoeveel de organisatie vooruit is gegaan. Je kunt dan eenvoudig zien welke kpi’s behaald zijn en waar de focus moet liggen. Heb je bijvoorbeeld nieuwe software geïmplementeerd? Dan wil je natuurlijk wel weten of het de investering waard was. Zo kun je continu bekijken of je bereikt wat je wil bereiken, of dat het tijd is om bij te sturen.
Een nulmeting laat zien wat de zwakke plekken zijn binnen jouw organisatie. Hierdoor kun je bepalen met welke zaken je direct resultaat boekt en op basis daarvan een actieplan maken. Ontdek je bijvoorbeeld dat het voor medewerkers lastig is om thuis te werken, doordat documenten niet digitaal en centraal zijn opgeslagen? Dan kun je meteen actie ondernemen om hier specifiek verandering in te brengen. Hierin kun je zowel de korte termijn (snelle winst) als de lange termijn in meenemen.
Tot slot zorgt een nulmeting ervoor dat je behaalde successen kunt vieren. Dit helpt om medewerkers mee te krijgen in de verandering. En dat is heel belangrijk. Onderzoek van het Amsterdam Centre for Business Innovation wijst uit dat de adoptie van opkomende technologieën slechts voor 25% door de techniek teweeg wordt gebracht. De overige 75% is gedreven door de mensen in de organisatie. Maar hoe krijg je mensen mee? Onderzoeksbureau Nolost Capital ontdekte dat het vieren van successen leidt tot betere prestaties. Een mooi domino effect, want betere prestaties zorgen er weer voor dat er meer successen te vieren zijn.
Benieuwd hoe jouw organisatie of afdeling scoort op digitale transformatie? Wij ontwikkelden een digitale transformatie test. Dit is een nulmeting die bestaat uit 10 stellingen waardoor je in 3 minuten ontdekt waar je organisatie staat. Doe de test.