Al vele jaren is duurzaamheid een hot topic bij organisaties. Begrippen als CO2-neutraal en circulaire economie zijn niet meer weg te denken. De Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen een sturend, maar ambitieus kader rondom het verduurzamen van de wereld in 2030. Lees hier alles over de 17 duurzaamheidsdoelen en hoe je de wereld een stukje beter kunt maken door de SDG’s onderdeel te maken van je organisatie.
In 2015 zijn de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties geïntroduceerd. Maar liefst 193 landen willen een einde maken aan armoede, ongelijkheid, milieuvervuiling en klimaatverandering. Agenda 2030 is niet alleen ambitieus, maar ook grensverleggend. SDG Nederland omschrijft het als de laatste kans om onze welvaart en welzijn op lange termijn zeker te stellen.
De VN bedachten in 2000 voor het eerst ontwikkelingsdoelen met een positieve impact op de hele wereld. Het akkoord werd vertaald in 8 zogenaamde Millenniumdoelen voor ontwikkeling in 2015 en heeft onder andere gezorgd voor minder armoede en kindersterfte, een einde aan de opmars van malaria en TBC, toegang tot schoondrinkwater voor 2,3 miljard mensen en meer toegang voor kinderen in het basisonderwijs.
Met dit succes in het achterhoofd is er in 2015 een nieuw masterplan ontwikkeld voor een duurzame toekomst. De doelen zijn een stuk ambitieuzer en sturen op een balans tussen mens, planeet, maatschappij en economie:
1. Geen armoede
2. Geen honger
3. Goede gezondheid en welzijn
4. Kwaliteitsonderwijs
5. Gendergelijkheid
6. Schoon water en sanitaire voorzieningen
7. Betaalbare en duurzame energie
8. Eerlijk werk en economische groei
9. Industrie, innovatie en infrastructuur
10. Ongelijkheid verminderen
11. Duurzame steden en gemeenschappen
12. Verantwoorde consumptie en productie
13. Klimaatverandering aanpakken
14. Beschermen van oceanen en zeeën
15. Leven op het land beschermen
16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid
17. Partnerschap om doelen te bereiken
Juist bedrijven kunnen het verschil maken in het behalen van de doelstellingen. Er is nog veel laaghangend fruit te plukken. De eerste stap hierin is dicht bij huis blijven en verantwoordelijkheid pakken, onder meer door de eigen impact te verminderen en bewuste keuzes te maken in de complete (productie)keten van de organisatie. Het heeft ook serieuze voordelen om groen te ondernemen. Niet alleen creëer je waarde die helpt bij het aantrekken van nieuwe collega’s, maar het levert ook een positief imago op. Uiteraard zijn dit geen doelen op zich, maar het is toch mooi meegenomen. Zeker met in het achterhoofd dat de wereld hierdoor toch weer een stukje beter wordt.
Wij merken dat veel bedrijven het lastig vinden om de abstracte SDG’s om te zetten in concrete acties en dat is ook uitdagend. Ons advies is om ook de 169 subdoelen erbij te pakken en te kijken naar wat past bij je organisatie.Onbewust ben je vaak al heel goed op weg!
Zo zijn we zelf in 2009 een samenwerking aangegaan met CO2Balance. In 2016 hebben we dit programma onder de loep genomen en gekeken hoe we dit konden combineren met een positieve bijdrage aan de SDG’s. Sindsdien voeren wij actief beleid op 14 doelen, waarvan 10 directe invloed. Een mooi voorbeeld is het project voor schoon en veilig drinkwater in Oeganda. Dankzij dit project hebben we al bijna 100.000 mensen kunnen voorzien van schoon en veilig drinkwater. In 2019 werd dit wereldwijd zelfs het eerste project wat een Gold Standard heeft gekregen voor de positieve impact op SDG 5: gendergelijkheid.
Dankzij dit project besparen vrouwen en kinderen meer dan 2 uur reistijd per dag. Hierdoor houden zij meer tijd over voor het genereren van inkomsten, vrije tijd en andere activiteiten binnen de gemeenschap. Daarnaast benadert het Water Resource Committee gendergelijkheid: 46% van de bestuursleden is vrouw en 54% man. Bovendien wordt er training gegeven om er zeker van te zijn dat alle standpunten evenveel waarde krijgen binnen het bestuur. Als laatste vergroot het project het bewustzijn rondom geweld. Voor de start van het project werd er door 35% van de vrouwen geweld gerapporteerd en sinds het project is dit volledig verdwenen. Daarnaast constateren gebruikers van de waterputten 85% minder gevallen van pesten, intimidatie en mishandeling tijdens het halen van water. We zijn ontzettend blij dat wij hier een positieve bijdrage aan kunnen leveren.
Natuurlijk is het voor Toshiba als grote organisatie makkelijk om krachten te bundelen met andere Toshiba-landen, maar wij dragen ook zeker lokaal een steentje bij. Door je keuzes en acties aan te passen kun je al snel een minibijdrage leveren aan het behalen van de SDG’s! Er zijn in Nederland super veel initiatieven die lokaal of internationaal een bijdrage leveren aan het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Via SDG Nederland lees je wat je kunt doen als individu of organisatie.
We hopen dat wij je in ieder geval geïnspireerd hebben om iets te doen met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen! Ben je benieuwd naar meer van onze activiteiten?